Sayfalar

25 Haziran 2011 Cumartesi

Bir Başarı Öyküsü : André Villas-Boas

André Villas-Boas , kariyerine henüz 16 yaşındayken başlamıştı. Yaptığı futbolcu analizleri komşusu Sir Bobby Robson'un dikkatini çekti ve kendisi Porto gözlemci ekibine alındı. Bobby Robson'la arası iyi olan Boas , Robson'ın desteğiyle 17 yaşında UEFA C sertifikası almaya başardı.

 

Henüz 21 yaşındayken Birleşik Krallık Virgin Adaları Millî Futbol Takımı'nı çalıştırdı. 

 

2003 yılında Porto'da Jose Mourinho'nun yardımcılığını yaptığında henüz 26 yaşındaydı. 2009 yılına kadar Mourinho ile birlikte çalıştı. Bu dönemde bir Uefa Kupası , bir Şampiyonlar Ligi , 4 ulusal lig şampiyonluğu yaşamıştır. Artık kariyerinde ilerleme kararı alan Boas , Portekiz Ligi ekiplerinden Académica'nın başına geçti. 

 

Ligin son sırasındaki Académica'yı hızla yükselişe geçirdi ve sezonu 10. tamamladı. Oynattığı futbolla dikkati çeken Boas , Lig Kupasında da yarı finale yükseldi. Sezon sonunda adı Sporting Lizbon ile anılsa da bu transfer gerçekleşmedi. 2 Haziran 2010'da Porto ile anlaşmaya vardı.

 

Porto'nun başında ilk kupasını Süper Kupa finalinde Benfica'yı 2-0 mağlup ederek kazandı. Sezon sonunda Porto ile namağlup şampiyonluk yaşayan Boas rekorları alt üst ediyordu. UEFA Avrupa Ligini de kazan Boas bu kupayı kazanan en genç teknik direktör ünvanına da sahip oldu. Bunun yanında bir çok rekora daha imza attı ;

 

  • Porto tarihinin yenilmezlik rekoru. 36 resmî maç boyunca hiç yenilmeyerek kulüp tarihinin rekorunu kırdı. Rekor daha önce 33 maç ile José Mourinho'da idi.
  • Bir Portekiz kulübünün bir sezon boyunca Avrupa kupalarında üst üste aldığı en çok galibiyet. (14)
  • 30 maçlı sezon boyunca Portekiz Süper Ligi'nde toplanan en yüksek puan.(84)
  • Portekiz Süper Ligi'nde bir sezondaki en uzun galibiyet serisi. 
  • Lig ikincisine atılan en büyük puan farkı.(21) 
 
Yakın bir zamanda Chelsea ile 3 yıllık sözleşme imzalayan Andre Villas-Boas kupaları İngiltere'de kovalayacak.

Abdullah Yavuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder