Sayfalar

17 Haziran 2011 Cuma

3-5-2'yi Tersten Oynamak

Galatasaray Forlan , Reyes , Ujfalusi , Selçuk , Ceyhun ve Elmander transferlerini tamamladı. Bu transferlerin ardından Galatasaray'da yeni sezon , gelecek yeni oyuncular ve sistem tartışmaları başladı. Bu yazımda Galatasaray'ın yeni sezondaki muhtemel sisteminden ve alınması gereken yeni oyunculardan bahsetmek istiyorum.

Fatih Terim'e sistemi sorulduğunda verdiği genel cevap ; 3-5-2'yi tersten oynamak der. Ne demek 3-5-2 'yi tersten oynamak? Bu sistemde sürekli yer değiştiren 3 forvet oyuncusu , 3 orta saha oyuncusu , sürekli hücum yapan ve orta alanı 5'leyecek 2 bek oyuncusu ve çok dikkatlı 2 stoper mevcut olmalı. Şimdi bu sistemi görelim ;


Bu sistemde temel hedef orta alanı kalabalık tutmak , topu kaybettiğin yerde presle kazanmak ve sürekli rakip alanda kalmak. Takım hücumdayken bekler çıkıp orta alanı beşleyecek  ve stoperlerde orta alana kadar gelip oyunu daraltacak. Problem de tam burada çıkıyor. Savunma arkasına atılan toplardaki zaafiyet rakiplerin en önemli kozu olacaktır. Stoperdeki oyuncuların kondisyonu ve konsantrasyonu ciddi anlamda üst düzeyde olmalı.

Şimdi de Galatasaray'ın alınması gereken oyuncularla birlikte bu sistemi nasıl oynacağına bir göz atalım ;
Kaleci : Aykut ve Ufuk . Alınacak iyi bir yabancı kaleci buradaki sorunu çözecektir. Aykut ve Ufuk da iyi yedek kaleciler olacaktır.

Stoper : Servet , Ujfalusi , Gökhan Zan . Bu pozisyonda sezon içinde sıkıntı yaşamamız mümkün. Gökhan Zan zaten belirsiz bir oyuncu. Ujfalusi ve Servet ise oldukça ağır bir ikili. Bu pozisyona yerli veya yabancı iyi bir takviye şart.

Sol Bek: Hakan , Çağlar. Fatih Terim'in tutuğu sol beklerden Hakan ve Çağlar. Hocanın desteğiyle çok daha iyi oynayacaklarına inanıyorum.Transfer olacağını sanmıyorum.

Sağ Bek : Sabri , Serkan. Sabri Sarıoğlu bu poziyonda gerçekten Fatih Terim'in beğendiği oyunculardan ve onun aradığı atak bir bekte bulunması gereken tüm özellikler Sabri de mevcut. Ancak yedek oyuncu sorunundan bahsediliyor. Ama ben biraz farklı düşünüyorum.  Serkan bu poziyonu ihtiyaç olduğunda gayet iyi kapatıyor. Transfer önceliği olan bir pozisyon olarak görmüyorum.

Defansif Orta Saha : Lorik Cana , Mustafa Sarp , Ayhan ,Ceyhun Gülselam. Bol alternatifli görünse de yetersiz bir pozisyon. Eğer ki Cana ile yollar ayrılırsa kesinlikle yabancı bir defansif orta sahaya ihtiyaç duyulabilir. Adı geçen Muntari ve Cambiasso süper transfer olur. Ayhan - Mustafa Sarp ikilisinden birinin kadroda tutulması gerektiğine inanıyorum. Bu da Mustafa Sarp olmalı. Takıma enerji katacaktır.

Orta Saha : Selçuk İnan , Culio , Yekta . Bu oyuncu oyunu iki yönlü oynaması gereken isim. bu poziyonun as ismi şüphesiz Selçuk İnan. Culio da iyi bir yedek olacaktır. Yekta ise bu pozisyon da joker oyuncu olacaktır.

Oyun Kurucu : Emre Çolak , Yekta Kurtuluş. Sanırım listedeki isimlerin yetersizliği sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bu pozisyonu ciddi anlamda transfer gerekiyor. Kaleci ile birlikte öncelik burada olmalıdır. Kallström ve Ederson isimlerinin adı geçmekte ancak durumları belirsiz. Bir alternatif de bu poziyonda Arda Turan. O oyun kurucu rolünü üstlenirse Galatasaray hücum hattının kanatlarına bir takviye yapması gerekecek.

Forvet(Sağ) : Pino , Kazım , Arda , Aydın Yılmaz. Arda aslında sol açık oyuncusu ancak Reyes transferi ile birlikte onun sağ tarafta düşünüleceğini düşünüyorum. Ancak Arda'nın sağ kanat performasnı tartışılır. Pino ise oyun zekasından yoksun bir oyuncu. Pino'nun ve Aydın'ın satılıp bir yerli , bir yabancı oyuncu alınması Galatasaray'ın gücüne güç katacaktır. Keita stilinde bir yabancı ve Volkan Şen gibi bir sağ açık oyuncusu kadroyu ve oyunu zenginleştiri.

Forvet (Sol) : Arda , Reyes . Arda 3 pozisyon için aynı  anda alternatif. Ancak bu pozisyon için Reyes daha uygun olur. Amam bu pozisyonda da alternatif sıkıntısı mevcut. Yerli bir sol açık oyuncusu Fatih Terim'in elini rahatlatır ; Olcan Adın , İbrahim Akın gibi.

Santrofor : Forlan , Elmander , Baros , Stancu. 4 yabancı golcü bir forma için savaşmalı mı? Tabiki hayır. En az bir , bana kalırsa 2 oyuncu ile yollar ayrılmalı. Gitmeye yakın isimler sırayla Stancu ve Baros. Stancu bir takıma kiralanabilir. Daha genç bir oyuncu. Baros ise Galatasaray'a maddi açıdan getireceği külfet sebebiyle satılmalıdır.  Forlan ve Elmander yeterli olur. Olmadı Kazım da bu pozisyona alternatif olabilir.

Evet değerlendirme sona erdi. Şimdi eldeki yabancı oyuncuları ve yapılması gereken transferleri yazalım ;

Yabancılar : Ujfalusi , Cana , Culio , Reyes , Pino , Forlan , Stancu , Baros , Elmander. ( Toplam 9)

Yapılması Gereken Transferler ;
1) Oyun Kurucu
2) Kaleci
3)Cana ile yolların ayrılması halinde ; Defansif Orta Saha
4) Yerli Kanat Oyuncusu
5) Stopere Takviye
6) Pino'nu gitmesi halinde ; Sağ Açık

Yeni sezon öncesi son durum böyle  Biraz uzun ama hayli detaylı bir değerlendirme oldu. Bizi izlemeye devam edin.

Abdullah YAVUZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder