Sayfalar

27 Temmuz 2012 Cuma

Vicente del Bosque!

Hani onu ilk televizyonda gördüğüm de 7-8 yaşlarındaydım. Pek de garipsememiştim. Hani sokakta görebileceğiniz tipten bir insan, bıyıkları , gülümsemesi bizden biri gibi. Hatta biraz abartmak gerekirse Türklük de var :) Çizgili pijaması , atleti , elinde mangalıyla balkonda oturan amcaları andırıyor biraz da :) Tabi bu işin mizah kısmı. Kimdir Vicente del Bosque? Hadi bu sempatik adamı tanıyalım..

Futbolculuk kariyerine 16 yaşında R.Madrid alt yapısına seçilerek başlayan del Bosque birkaç yıl çeşitli kulüplerde kiralık oynadı. Ardından 1973'te R.Madrid A takımına yükselen del Bosque 11 sene eflatun beyazlı formayı giydi ve 5 lig şampiyonluğu yaşadı burada. Milli takımda da 18 kez formayı sırtına geçirdi. 33 yaşında formayı astı ve çok daha başarılı olacağı bir deneyime yelken açacaktı. Büyük başarılar dolu kariyere bir göz atalım.



Hayatın basamaklarını adım adım çıkan del Bosque teknik adımlıkta da pek acele etmedi. Real Madrid Castilla ile başlayan teknik adam 1994'e kadar çeşitli kademelerde Madrid ekibine hizmet etti. '94 yılından itibaren A takımın içinde bulunan del Bosque ikinci adamlık görevini yaptı. Ta ki 99-2000 sezonuna kadar. O artık tek yetkili isimdi. Raul , Guti , Casillas gibi isimleri takıma adapte etti.İlk sezon ligi 5.sırada tamamlasa da 2000-2001 Şampiyonlar ligini kazanarak ilk kupasını aldı. Bu sezon aynı zamanda lig kupasını da kaldırdı.

Artık Los Galacticos dönemiydi. Figo ve Zidane yüksek bonservis bedeliyle kadroya katılmıştı. Madrid'in 100.yılıydı. Ancak bir hayal kırıklığı ile sonuçlandı. 34.haftada liderlik kaybedildi ve lig 3. sırada tamamlandı. Copa del Rey kaybedildi. Ancak buna rağmen Leverkusen yenilerek Şampiyonlar Ligi kazanılmıştı.

Yıl 2002-2003. Artık Los Galacticos'un son hamlesi fenomen Ronaldo da takıma katılmıştı. Sezon başında Süper Kupa kazanıldı. Ardından Şampiyonlar liginde yarı final oynandı. Lig kazanıldı ve Real Madrid fırtına gibi oynuyordu. Başarılı geçen bu sezona rağmen del Bosque ile kontrat imzalamayan Perez kendi kuyusunu kazıyordu. Gerekçesi ise : " İsmi yeterince büyük değil".

Ardından Real Madrid 4 senede 4 teknik adam değiştirdi ve bu büyük bir sarsıntıydı.

Real Madrid'de geçirdiği dört sezon içinde Del Bosque, modern futbolun en başarılı dönemini geçirdi. Bu dönemde Real Madrid, iki UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, iki kez de La Liga Şampiyonluğu, 1 kez İspanya Süper Kupası, 1 kez Avrupa Süper Kupası, 1 kez de Kıtalararası Kupa şampiyonluğu yaşadı.

Yıllar önce bizden biri olarak görüp sempati duyduğum del Bosque 2004-2005 sezonun başında Beşiktaş'ın başına geçti.Gerek beni , gerekse tüm futbolseverleri heyecanlandıran bir transfer hamlesiydi bu. Ardından onun gelmesiyle John Carew kadroya katıldı , hızlı bir transfer dönemi geçirildi. Ancak istenen sonuçlar bir türlü alınamadı.

 İşler pek yolunda gitmeyince yine kabahatli hoca oldu. 6 ay bile olmadan "Bu futboldan anlamıyor" , "Yeniköy kasabı" diyerek karga tulumba sepetlediler del Bosque'yi. İsmi Beşiktaş tarihine geçmese de aldığı 7.961.767 € tazminatla belki de Beşiktaş tarihine geçmişti.


 

2008 yılında Arogones bir başka faciaya yol açmak üzere Fenerbahçe'nin yolunu tutarken del Bosque'de İspanya Milli takımının başına geçiyordu. Formda İspanya takımına altın dönemini yaşatmak görevini üstlenmişti. Ve herşey beklendiği gibi gelişti. İspanya hem Dünya Kupasını , hem 2012 Avrupa şampiyonasını kazandı. Adeta Perez'e nispet yaparcasına. Tarihin en büyük vefasızlığı cevap verircesine. 

Dünya Kupası , Avrupa Kupası , Şampiyonlar Ligi , Süper Kupa , La Liga Şampiyonluğu... gibi sayısız başarılara imza attı ve o artık bir fenomen.



                                                         Abdullah Yavuz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder