Sayfalar

10 Eylül 2012 Pazartesi

Yan topta "Alan" mı "Adam" mı?

Eveet son günlerin moda tartışmasına ben de katılayım dedim. Şimdi hemen ikiye bölünelim.
1)"Alanlar gol atmaz , adamlar gol atar. Top da kendi kendine gol olmaycağına göre adamı tutalım."
2)"Adamlar alana girmeden gol atamaz. Herkes kendi alanını savunsun böylece demarke futbolcu kavramı kalksın ve top karşılamada boşluk olmasın"

Evet sanki ikisi de mantıklı. Ama ikisiyle de yenilmiş goller olduğu mevcut. Modern futbolda ya da daha düzgün bir deyişle günümüz futbolunda alan markajının daha avantajlı olduğundan bahsedilir. Ben de böyle düşünüyor olsam da daha farklı bir sistemle karşınıza çıkacağım.

Biraz fark yaratalım;


Evet taktiğimiz özünde alan savunmasına dayanan fakat ; "Agresif bir şekilde topa doğru gelen daima avantajlıdır" taktiğiyle yenilen golleri engellemeyi de planlayan bir yapıya sahiptr. Şimdi tek tek sistemi daha detaylı inceleyelelim.

GK: Alan hakimiyetini sağlayacak ve gerektiğinde rol alacak.

1-2:  Süper Lig'de ön ve arka direkte oyuncu eksikliğinde yenen pek çok gol var. bkz: Van Persie'nin milli takımımıza attığı golde de arka direk oyuncusu görevini tam yerine getirmiyor. Bu bölgede beklerin kullanılması makbuldür. 2.topa kadar bu oyuncular bu pozisyondan ayrılmamalıdır. 

3-4-5-6: Bu isimler alan markajını uygulayacak oyuncularımız. Evet bu taktiğin zor kısmı oyuncuların hem top hem adam tutma kabiliyeti yüksek olmak zorunda. Ama bu alandaki durağan oyuncuları tutmak çok da zor olmayacaktır. Hele milli takım düzeyinde.

7: Yay üstünde topu uzaklaştıracak oyuncu.

8: Kontra atak arayacak oyuncu.

Evet taktiğin kırılma noktasına geliyoruz. Burada 9 ve 10 numaralı oyuncular takımımızın agresif stoperleri olacak. Tek hedefleri topa müdahele olacak olan bu isimler 6 pas çizgisinin üzerinden hızla çıkıp yandan gelen topa gidecek. Alan ya da adam markajı rolleri olmayacak yani sözün özü. Bu şekilde topların tehlike bölgesinden uzaklaştırılması da daha kolay olacak. Bu oyunculara patlayıcı da diyebiliriz.

Bir gün deneme fırsatı da bulmak dileğiyle...

Abdullah Yavuz

3 yorum:

  1. Bu dediğin şey alan savunması oluyor zaten :) alan savunması demek, adam adama savunmanın olmayıp sadece alanın kapanması demek değildir.

    YanıtlaSil
  2. Benim sistemimde adam adama savunma yok ama farkındaysan ;) 9-10 numaralı oyuncular da serbest oynuyor.

    YanıtlaSil
  3. Ve bu mix markaj diye tabir edilen olay da değil. Yalnızca 4 oyuncu alanda. 2 kişi direkte. 2 kişi saldırgan stoper. 1 kaleci. Kalan 2 kişi de Kontra atak. Teşekkür ederim ayrıca ;)

    YanıtlaSil