Sayfalar

25 Eylül 2012 Salı

Herkesin Rüyası: Önde Basmak


Sanırım dünyadaki tüm antrenörlerin en büyük hayalidir önde basmak. Eğer önde basabiliriniz top sizde değilken , rakip top çıkaramaz, oyun rakip sahada oynanır ve ve sizin oyuncularınız yalnız 40-50 metrede yorulmadan oynar. Bir de baskıyı rakibin top çıkarma becerisi olmayan stoperlerine yaparsanız tadından yenmez. Topu alır direk pozisyona girersiniz. Karşı karşıya kalırsınız. Belki kaleciye kadar baskı yaparsınız. Direk golü bulursunuz. Peki nasıl yapılır önde baskı? Bu kadar faydalıysa niye herkes yapmaz?


Sahaya çok geniş yayılıp temposu yüksek bir takım oluşturmak burda ön şart. Eee doğal olarak fizik gücü ve ikili mücadele becerisi yüksek bir takım olmak da çok önemli. Bunları söylemek kolay uygulamak zor. Özellikle Türk futbolunda daha zor. Çünkü hücumcular tek görevlerinin gol atmak ya da attırmak olduğunu düşünürken onlara defans yaptırmanız , adam kovalatmanız gerekmekte.


Özellikle Arda Turan'da bu gelişimi çok net görmekteyiz. Eğer Avrupa'da böyle büyük bir takım oynamak istiyorsanız hücumcu da olsa basmak zorundasınız. Hani Fatih Terim diyor ya "Bam Bam Bam" oynayacağız. İşte o oyunda ilerideki oyuncular ekstra efor sarfetmek zorunda.

Eee o zaman herkes önde bassın dediğinizi duyar gibiyim. İşte burada ortaya bazı sorunlar çıkıyor.

1) 10 Saniye Kuralı
Hiç Barcelona'yı izlerken bu top nasıl bu adamlarda kalıyor diye düşündünüz mü? İşte sırrı burda. Oyunu 50 metrede hatta bazen kale önünde 25-30 metrede oynayıp topu kaybettiği yerde kazanıyorlar.Baskın basanındır mantığı aslında. Hatta içinizden 10'a kadar sayın top Barcelona'nın rakibindeyken ; eğer Barca topu kazanamazsa 10 sn'de bilin ki o atak etkili olacaktır. (DENEYİN)

2) Sahada Bir Alanda Baskı Varsa ; Daha Büyük Bir Alanı Boştur.

Evet böyle de bir prensip var. Eğer siz baskıyı yapıp topu kazanamazsanız bir anda atılan HERHANGİ bir topta , bir savunma arkası bir koşuyla topu ağlarınız da görebilirsiniz. Sizi ne alan markajı , ne ofsayt taktiği ne de birebir markaj kurtarır. Barcelona'yı bile kurtarmıyor bazen. Burada alınabilicek en güzel tedbir sprinter bir stoperdir. Hatta mevcutsa sprinter iki stoper bile kullanılabilir. (Semih-Dany)

3)Rakip de baskı yaparsa? 

O zaman mükemmel bir maç izleriz :) Temposu çok yüksek ve bol gollü maç olur. 7+ bile olur.  Hızını alamazsa 10 gol bile olur. Tabi bu işin esprisi. Bu durumda orta sahadaki direnç , stoperin oyuna sokma becerisi devreye girer. Belki de uzun vurulan topları alabilen santrofor bile devreye girer. Bu konuda Premier Lig her zaman 4-5 adım öndedir. Dünyanın en yüksek tempolu futbolu orada oynanır. Belki de bu yüzden EPL seviyorum.

Total Futbol anlayışıyla beraber gelen ; önde basmak zor ama çok karlı çıkılabilecek bir olay , denenmeye değer ama eğer fizik ve mental olarak yeterli değilseniz sonuçlarına da katlanmak zorundasınız.


Abdullah Yavuz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder