Sayfalar

3 Eylül 2013 Salı

Transfer Nasıl Yapılmaz? = Galatasaray

2013-2014 sezonu kadro planlamasında en büyük kusurlardan biri Galatasaray'a aittir sanırım. 6+0+4 kuralına göre planlanmayan kadro şimdilerde büyük bir sıkıntı ile yüzleşmek zorunda. Şimdi biraz daha detaya inelim.

Sezon içerisinde herkesin gördüğü en temel 3 problem vardı. 1) Sol Bek 2)Stoper 3)Hamit'in formsuzluğu. Bunlara bir de yabancı kontenjanı sorunu eklendi sezon sonunda.

1) Sol Bek Sıkıntısı

Her mevkiye bir şekilde adam yetiştirdik ancak şu ülkede 1 sol bek yetiştiremedik. Hakan Ünsal-Ergün Penbe iklisinin ardından Galatasaray bu mevkide aradığını hiç bulamadı. Tam çözümü yabancıda arıyorken , 6+0+4 ile eli kolu bağlandı. Eğer Hakan Balta bir Roberto Carlos'a dönüşmezse bu mevki bu sezonda çok kafa ağrıtacak. Ligde belki çok sırıtmasa da Şampiyonlar Liginde Bale-Ronaldo-Tevez gibi yıldızlarla daha gruplarda  karşılacak olan Galatasaray'da pek ışık görünmüyor.

2)Stoper

Chedjou alınarak buradaki sıkıntı çözüldü gibi gösteriliyor ama aslında Galatasaray'ın ihtiyacı olan oyuncu daha deneyimli 1 stoperdi ve ayrıca 6+0+4 kuralı da dikkate alınarak 1 de yerli stoper mutlaka kadroya takviye edilmeliydi. Sonuçta ligde bu mevkide sık sık Chedjou'ya şans verilemeyecği düşünülürse alınacak oyuncu deneyimiyle özellikle Şampiyonlar Liginde takımı sırtlamalıydı.


Türkiye'deki yerli soper sayısının fazlalığı göz önüne alındığında buraya yerli bir takviye de yapılmalıydı benim fikrimce. Aykut Demir , Serdar Aziz , Ömer Toprak gibi ismlerden birini kadroya katmak Galatasaray'ı bu bölgede çok ama çok rahatlatırdı. 

3)Hamit!

Hamit'i hem kişilik hem oyun karakteri anlamında çok ama çok severim. Sahada canını dişine takan tam bir profosyenel. Saha dışı tutumuyla da takımda görmek istediğim bir oyuncu. Ancak lig maçlarında olmadığını söylemek haksızlık olmaz.

Şampiyonlar Liginde tecrübesiyle oyunu götürebilirken ligde bu mevkide Galatasaray'da oynayan bir oyuncunun skor katkısı vermeden orada olması mümkün değil. 1 Sezonda Galatasaray orta sahasında neredeyse her maç oynayan 1 yıldız yalnızca 1 gol atarak sezonu tamamlıyorsa bunu sorgulamak gerekir.

Sezon başında Fatih Terim de fark edip Alper Potuk'u istedi. Ancak Aziz Yıldırım burada belki de bu sezonun en doğru işini yaparak Alper'i Galatasaray'ın elinden kaptı. Belki fiyatı eleştirilebilir ama bu yabancı sınırlamasında Alper bulunmaz bir nimet her teknik direktör için.

Bakıldığınnda 3 sorun da çözülememiş görülüyor. Şimdi ise yabancı kontenjanın etkilerine bir bakalım;

-- İlk 11'de banko yabancılar : 1) Muslera 2) Melo 3) Sneijder 4)Drogba
-- Alternatif Yabancılar : 1) Eboue 2) Amrabat 3)Bruma 4)Dany 5) Riera  6)Chedjou

Bu duruma bakıldığında Eboue-Amrabat-Chedjou-Bruma'dan 2'sini seçip ligde oynamak zorundasınız. Alternatiflerine bakarsak

Eboue-Sabri
Amrabat-Emre Çolak
Chedjou-Gökhan Zan
Bruma - Hamit.

Az önce bahsettiğim yerli stoperlerden biri alınmış olsaydı gönül rahatlığıyla Chedjou kulübeye giderdi ancak şu an ise her taraftarın aklında bir soru işareti kalıyor. Ayrıca Gökhan Zan'ın da sürekli sakatlık problemleri yaşadığı biliniyor.

Şimdi ise yerlilere göz atalım.

-- İlk 11'de banko yerliler : 1)Semih 2) Selçuk İnan  3)Burak Yılmaz
-- Oynaması Muhtemel yerliler : 1)Hakan Balta 2)Sabri 3)Hamit 4) Emre Çolak


Şimdi herkesin gönül rahatlığıyla banko dediği oyuncuları taktik tahtasına bir yazıp bakalım duruma:



Oluşan şablon yabancıların Diamonds , Türklerin baklava dilimi dediği İtalyan işi bir taktik.. Kalan 4 oyuncuda yerli yabancı tercihlerinizi kullanara kadroyu oluşturabilirsiniz ki , Fatih Terim de aynen böyle yapıyor.  Aslında görüntü de çok güzel , banko oynaması gereken herkes oynuyor. Ama bu taktik ligde , özellikle sizden daha güçsüz rakiplere karşı, işlemiyor. Çünkü taktiğin kanat oyuncu yok! Türkiye ligi gibi sırf orta alan çekişmesiyle maçların tamalandığı bir ligde siz kanatsız oynarsanız orada baskıyı yersiniz ve iş biter. Şu ana kadar farklı da bir şey olmadı.

Eğer çözümümü gelirsek :

Bu oyun stiliyle oyunu geniş alanlara yayarak pozisyon sıkıntısını çözersiniz ancak arkada tamamı yerli savunma hattınızın size yapacağı süprizlerden müessemiz sorumlu değildir. Ayrıca Burak Yılmaz-Drogba ikilisnden biri yedek kalmadan da  oyunu kanatlara açmak pek mümkün görünmüyor.

Şampiyonlar Liginde oyunu kitlemek gerektiğinde şu an uygulanan Diamaonds Tactic(4-1-2-1-2) iş görecektir. Ancak ligde mutlaka 4-2-3-1'e geçiş yaılmalı. Şimdilik değerlendirme buraya kadar.

Tekrar görüşmek dileğiyle...

Abdullah YAVUZ



 

1 yorum:

  1. Ligde i$e yarayacak dedigin taktik zaten ttdeki real madrid macina cikilan taktik degil miydi?
    Benim gorusum gokhan zan ve hakan balta kendini gosterdi. Zamanla oturacaklarini dusunuyorum ama 2 yilin ardindan cok iyi performanslar beklemek onlarda baskidan baska bir sey yaratmayacaktir.
    Su an olusan tablo beni hic korkutmuyor. Swensea ligde tottenham ve man utd ile karsilasti ve 2 yenilgi aldi. Bu hafta 2 0la orta seviye takimi gecti ve onlerinde liverpool var. Lige bakilinca sonlarda ama bu su an icin olan bir durum. Galatasarayin ilk hafta rakiplerini de hic bir sekilde kucumseyemeyiz. Daumlu bursa saglamli eskisehir. Burada sorulacak soru biz swensea miyiz biz bu ligin man utdsi chelseasiyiz. Hakli tarafi var ama sabir gerekli. Degisen taktigi goz ardi edilemez sene ortasinda birlikte skorlara seviniriz.

    YanıtlaSil