Sayfalar

1 Ekim 2012 Pazartesi

Aykut Kocaman - Alex - Aziz Yıldırım

Fenerbahçe'de günlerdir yer yerinden oynuyor. Ligde alınan kötü sonuçlar , Avrupa'da Marsilya beraberliği ve Aykut - Alex - Aziz Yıldırım sorunu. Sorunları biraz derinden ele almak gerektiğini düşünürek yazıya başlıyorum. Uzunca olacak biraz.

ALEX DE SOUZA
 
Fenerbahçe'nin tarihinin en iyi yabancı futbolcusu. Yıllarca Türkiye'de kalıp bu takımın formasını sadece sırtına değil yüreğine geçirmiş bir isim ya da dışardan böyle gözüküyor. Bir Galatasaraylı olarak her derbide bizi üzmesine rağmen sevebildiğim nadir Fenerbahçeli futbolculardan. Bu sezon başına kadar karakter olarak da tartışılmayacak bir isim. Hatta bir grup taraftarın "Efsane"si. Taraftarın heykelini dikebilecek kadar çok sevdiği bir isim. Ama bir sorun yanlış giden bir şey var..

FUTBOLCU AYKUT KOCAMAN
Fenerbahçe geçmişinin en şanlı (103 gollü) şampiyonluğunuın en önemli taşlarından. (29 Gol - Gol Kralı). Belki bir çok babanın oğluna "Aykut" ismini vermesine sebep olan bir isim. 96' yılında Avni Aker'de şampiyonluğu alan isim. Onun futbolculuğunu tanımlamak için daha yüzlerce şey söylenebilir ama ne kadar büyük bir futbolcu olduğunu tartışmam. Bence Alex'ten hiçbir eksiği de yoktur.Büyük bir oyuncudur Aykut Kocaman.

 
 
ANTRENÖR AYKUT KOCAMAN  

 Modern teknik adamlık anlayışını yansıtan bir isim. Oynattığı ya da oynatmayı planladığı sistem dünyadaki en geçerli sistem tartışmasız.İlk geldiği sezon Fenerbahçe ile şampiyonluğu getirdi. Burada herşey güllük gülistanlık.Soğuk bir tavrı var belki ama o bunun karakteri ve bir duruş sahibi bir insan. 


İLK HATA " 3 TEMMUZ"
Ta ki malum "3 Temmuz" sürecine kadar. İlk teknik adamlık hatası burda ortaya çıktı. Bu süreci her ne kadar iyi yönettiği düşünülse de büyük hatalar da içermekteydi. O kadar çok "3 Temmuz" demeci verdi ki artık her yenilginin her kötü sonucun bir bahanesi vardı. Alex ve Volkan da ona katılarak gerçekten ilginç demeçler verdiler. Deplasmanda çok zor maç kazanma olayını buna bağlıyorum. Sonuçta iki kupada da var olsalar da oyuncular hem mental olarak fazlaca yoruldular hem de bu demeçler ile yenilgiyi kabullenir bir tarzları ; sığınacak limanları vardı. Burda herşeye rağmen daha iddaalı , daha kendinden emin bir tutum beklerdim. Fenerbahçe'ye derin zararlar verdi.


TEKNİK HATALAR
Aykut Kocaman çoğu zaman oyuna müdahalelerde geç kaldı. Yer yer oyuncu değişiklikleri ve tercihleri ile eleştirildi. Evet bütün bunlar gerçek ama başarısız olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Her şeyden önemlisi Fenerbahçe geleneği ya da Fenerbahçe ekolü oluşturmak yolundaki kararlı tutumunu canı gönülden destekliyorum. "Korkak" , "Futboldan Anlamıyor" diyen büyük futbol alimlerinin Vicente del Bosque'yi bu ülkeden nasıl gönderdikleri gözler önünde.

ALEX-AYKUT

Yıl 2012 oldu. Alex 35 yaşında artık. dile kolay. Realist bakmak gerekirse artık yavaştan bırakma yaşları. Şimdi çıkıp Giggs ya da Scholes'u örnek verecek insanlar. Ama şu bir gerçek ki Giggs hala takımın en çok koşan isimlerinden. Alex'in koşu temposunun yetersiz olduğu ve sistem oyuncusu olmadığı da aşikar. Ancak ben herşeyin koşmak olmadığını savunurum. Yetenek bazen bir çok şeyin önüne geçebilir. Aykut da bunun bilincinde bence. Sonuçta kendisi son derece yetenekli bir isimdi. Ayrıca Aykut Kocaman son derece dürüst de bir insan. Sezon başında açık açık konuştu. peki ne dedi Aykut Kocaman?

"ALEX'İ EKONOMİK KULLANACAĞIZ"
Peki bu açıklamada alınacak ne var?  Biri de çıkıp bana söylesin. Sen 35 yaşındasın arkadaşların 12-13km koşarken sen 6 km koşuyorsun elbette seni ekonomik kullanacak hoca. Ki geçen sene deplasmanlarda Alex'in döküldüğünü gören tek ben miyim? Ya da play-off'da Fenerbahçe'nin en çok ihtiyacı olduğu anda sahne alamayan Alex başka Alex mi? Alex'in artık 90 dakikayı çıkaramadığı aşikar değil mi? Şu an Alex'i taşıyan sadece ismi , gerçekler ortada.

ALEX-TWITTER

Bu zamana kadar profosyenelliğinden şüphe etmediğim Alex'in tweetlerini görünce hayretler içindeydim. Aykut'un onu oynatmamasına "KISKANÇLIK" diyebilecek cesareti kendinde bulabiliyordu. Bence asıl heykeli dikilmesi gereken Aykut Koacaman'dır bu oyuncuya bu kadar sabrettiği için. Alex'in profosyenelliği sorgulanır hale gelmişti artık. Fenerbahçe kaptanına yakışmıyordu böylesi açıklamalar ve ardı arkası kesilmedi bu tweetlerin.

ALKIŞ SKANDALI

Sivasspor maçında oyundan alırken Alex'i alkışlayan Aykut Kocaman. İşte o herşeye rağmen Fenerbahçe'nin menfaatlerini düşünmeye devam ediyordu. Ama ne yazık ki Alex git gide çocuklaşıyor onun yüzüne bile bakmıyordu. Gerginlik gün geçtikçe artıyor. Baroni ve Stoch'a da sıçrıyordu.

ALEX NE YAPTI BU SÜREÇTE?
Evet yakın bir zamanda Abdullah Avcı-Selçuk krizi oluştu. Bu krizden Selçuk sahaya çıktı topunu oynadı , golünü attı ve gereken yanıtı verdi sanırım. İşte profesyonelliğin gereği budur. Sahaya çıkarsın ve elinden geleni yaparsın. Alex ise skora ya da oyuna en ufak katkı yapmadı. Takımdaki arkadaşlığı da sonuna kadar bozdu ve parçaladı. Yakışmadı kaptana.

AZİZ YILDIRIM!
Bu süreçte belki de en suçlu isim. Fenerbahçe ismine 2 yılda en büyük lekeyi sürdü. Fenerbahçe'yi hırpıladı. Şike yapıp yapmamak anlamında söylemiyorum bunu. Eğer yapmadıysa kişisel olaylarına Fenerbahçe hırpalandı ve hala rahat rahat kişisel konularıyla , havuzuyla Fenerbahçe'yi yıpratıyor. Ancak kimse bunu konuşmuyor. Konuşmasınlar. Peki Alex'in oyununda değişen nedir? Evet kimsenin umurunda değil ama değişen Emre'dir. Daha önce Emre , Alex'ten öenmli dediğimde bana küfrettiler. Net küfrettiler. Çünkü topu oraya getirmek çok daha önemli. Hele Türkiye'de , topu oyuna sokamayan stoperlerle çalışıyorsanız bu çok daha önemli. Aziz Bey , Emre'nin biraz yurt dışında kalıp kafasını toparlamasını istemiş. Eee toparlasın bakalım Fener nasıl toplayacak göreceğiz bu süreçte.

ALEX NASIL OYNAR?

Eğer Alex'i kullanacaksanız birileri Alex'in yerine de koşmalıdır. Mesela Hagi oynarken Okan-Emre-Suat Hagi'nin de yerine koşardı. Bunu en iyi Marsilya maçında gördük. Alex varsa kanatlarda koşan oyuncular olmalı.(Topuz-Caner) İşte bu da modernize olmuş futbolda yok. Aykut Krasic-Stoch ikilisini kullanmak istiyor. Ee böyle olunca doğal olarak bir anda pres yapmayan , koşmayan 4 oyuncu oluyor. ( Alex-Stoch-Krasic-Sow) Bu da takıma oldukça zarar veriyor.Bir seçim yapmak zorunda kalıyor Aykut Kocaman ve kararına saygı duyulması gerekir. 

ALEX...

ve bardağı taşıran son damlaydı belki de Kasımpaşa maçı. Artık suç ya da suçlu kalmamıştı. Alex sınırları sonuna kadar zorladı ve kulüple yollarını ayırdı. Yanlış yürütüldü belki bu süreç , belki olmadı. Ama burda teknik hatalar Aykut Kocaman'dan , profesyeneillikle ilgili hatalarAlex'ten geldi. En büyük zaafı da Aziz Yıldırım gösterdi. Herkes kendine dönüp bakmalı. Ama kimse bu süreçte Aykut Kocaman'ı suçlamasın. Evet maçlarda hatalar yaptı ama bu süreç başka türlü yönetilemezdi.

Türkiye'den bir yıldız kaydı..

Abdullah Yavuz





1 yorum:

  1. Okudugum en guzel yazi. Aykut Kocaman bizim gercek degerimiz...

    YanıtlaSil